Wie is de excentrieke Pieter Dircksz (1528-1606), bijgenaamd Langebaard? Op 26 juni geeft Carina Greven, werkzaam bij het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap dat gevestigd is in het Rijksmuseum (www.kog.nu), een lezing over Pieter Dircksz. In de geschiedenis van de Nederlandse portretkunst staat Pieter Dircksz (1528-1606), bijgenaamd Langebaard, als een intrigerende figuur centraal. Zijn imposante baard was zijn handelsmerk en siert een levensgroot portret uit 1583, bewaard in de collectie van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap. Opvallend is dat hij, uit Edam afkomstig, geen adellijke achtergrond had, maar desondanks opvallend werd vastgelegd.
Langebaard was niet alleen een karakteristieke verschijning in Edam maar ook in Delft, waar hij zijn meterslange baard tentoonstelde op jaarlijkse markten, daarmee bijdragend aan liefdadigheidsdoelen. Zijn verhaal staat niet op zichzelf: andere mannen en zelfs vrouwen met opvallende baarden zijn vereeuwigd in schilderijen en verhalen uit die tijd.
In het Edams Museum is een replica van het portret van Langebaard te bewonderen, naast portretten van andere opmerkelijke figuren zoals Trijntje Keever, die 2,48 meter lang was, en Jan Claesz – met een indrukwekkend gewicht van ongeveer 450 pond.
Wanneer
Datum: 26-06-2025Aanvang: 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur)
Verwachte eindtijd: 22:00 uur
Locatie
SynagogeKoornmarkt 12
2611 EE Delft