Op 26 januari 2025 heeft Trudy van der Wees in de Synagoge aan de Koornmarkt in Delft haar nieuwe boek over verzetsstrijder Kees Chardon besproken. Voor een gehoor van meer dan 80 mensen, voor een deel genodigden van Trudy van der Wees en voor een deel Delfia Batavorum leden, heeft zij het interessante en indrukwekkend relaas van Kees Chardon gedeeld. Bij de lezing waren zeven nabestaanden van Kees Chardon aanwezig.
De bespreking werd geopend door historicus Wim Berkelaar die een korte schets gaf van de streng protestants-christelijke context van Kees Chardon. Een context die voor vele geloofsgenoten betekende dat zij zich niet zouden verzetten tegen het gezag van de bezetter. Maar tevens een context die de zeer gelovige Kees Chardon er niet van weerhouden heeft vrijwel direct na de bezetting in het verzet te gaan en joodse mensen te helpen.
Vervolgens heeft Trudy van der Wees, zoals zij zelf aangaf, haar boek in grote stappen besproken. Haar verhaal gaf een brede inkijk in de activiteiten van het verzet in Delft en in het wijdvertakte netwerk van Kees Chardon. Veel namen van Delftse medeverzetstrijders kwamen voorbij. Straatnamen in de verzetsstrijdersbuur in Buitenhof gingen plotsklaps leven. Vreemd genoeg is de naam van Chardon slechts aan een pad gegeven en niet aan een straat!
Kees Chardon, bij de aanvang van de oorlog pas 21 jaar, was opgeleid tot jurist. Gedreven door zijn geloof en een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, heeft hij honderden Joden helpen onderduiken, onder wie ook veel baby’s en peuters. Hij is in januari 1944 verraden en gearresteerd op het adres Spoorsingel 28 in Delft. Tegelijk met hem het 12-jarige meisje Betty Springer dat na transport naar Auschwitz meteen is vergast. Na detentie in het Oranjehotel en omzwervingen door enige kampen is Kees Chardon door ontberingen in april 1945 overleden in concentratiekamp Wöbbelin ten oosten van Hamburg.
Trudy van der Wees heeft voor dit boek gesproken met nabestaanden en erg veel speurwerk gedaan in archieven. Ze heeft de persoon Kees Chardon daarmee tot leven gewekt. Als ‘bijvangst’ kwam zij erachter wie de verrader was van Sonnyboy, de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl. Dat leverde haar direct landelijke publiciteit.
Na afloop van de bespreking zijn boeken uitgereikt aan een Chardon nabestaande en aan de Delftse wethouder Van Vliet. Vervolgens heeft Trudy nog een groot aantal vragen uit het publiek beantwoord en onder het genot van een drankje vele boeken gesigneerd.
Samenvattend, een indrukwekkende middag op een zeer toepasselijke locatie.