De Commissie Behoud Stadsschoon (CBS) heeft in samenwerking met architect Roelf Steenhuis een voorstel opgesteld voor de versterking van de historisch–landschappelijke lijnen in Delft. Dit voorstel richt zich met name op de zuidelijke lijn van de Schie en beoogt het kenmerkende bomenlint rond de binnenstad – inmiddels omgedoopt tot “Groene linten langs de Schie” – door te zetten van de Hooikade tot aan het Abtswoudsebos. Op 6 maart 2025 heeft de gemeenteraad ingestemd met dit voorstel.
Het plan heeft grote betekenis voor Delft, omdat het de historische verbinding tussen de oude stad en het omliggende landschap herstelt en verduidelijkt. Vanaf de Zuidwal, van de hoek Hooikade tot aan het Kruithuis en verder naar het zuiden, wordt de huidige versteende kade getransformeerd in een groene kade. Deze vergroening verbetert de leefomgeving voor Delftenaren, bewoners, studenten, recreanten en dieren en versterkt tevens de ecologie en klimaatadaptatie in de stad.
Voor een deel van de zuidelijke lijn – de Zuidwal tussen Hooikade en Hambrug – is een projectplan ontwikkeld dat het planten van 30 bomen omvat. Er is reeds een begroting opgesteld en de zoektocht naar financiering is gestart, zodat de aanplant naar verwachting eind 2025 of in 2026 gerealiseerd kan worden.
Het onderliggende rapport “Historisch-landschappelijke lijnen in Delft” bespreekt daarnaast het behoud en de versterking van Delft’s historische en landschappelijke structuren. Belangrijke thema’s die aan bod komen zijn:
- Delft en groen: Historisch was Delft nauw verbonden met het omliggende landschap via waterwegen en groenstructuren, maar de huidige verstedelijkte binnenstad kent een tekort aan groen en scoort hoog op verstening.
- Bomenlint langs het kanaal: De karakteristieke platanen langs het kanaal vormen een historisch belangrijk element dat als verbindend groen tussen de stad en het landschap fungeert. Het voorstel richt zich op het herstel en de uitbreiding van dit bovenlint.
- Historische referentie en duurzaamheid: CBS stelt voor om de historische lijnen uit de Kruikiuskaart (1712) te benutten als basis voor het versterken van de groenstructuur. Dit bevordert de stedenbouwkundige samenhang en ondersteunt duurzame thema’s als vergroening en klimaatadaptatie.
- Stadsentree en verbindende corridors: De Zuidkolk, ooit een sfeervolle toegang tot de stad, is door verstedelijking en infrastructuur aangetast. Het herstel van de bomen en de hernieuwde verbinding met de binnenstad en het water zijn centrale onderdelen van het voorstel. Eveneens wordt het Schiekanaal, dat vroeger als natuurlijke verbinding diende, door vergroening weer versterkt, met aandacht voor de gebieden bij de Schieoevers en de Zuidkolk.
Conclusie:
Het rapport benadrukt het belang van historische landschappelijke structuren voor de identiteit van Delft en roept op tot actie om deze te herstellen en te versterken, vooral in relatie tot nieuwbouwprojecten.
Het rapport is hier te downloaden:
Rapport Historisch-landschappelijke lijnen in Delft
Het initiatiefvoorstel voor het Raadsbesluit van GroenLinks, ChristenUnie en Hart voor Delft is hier te lezen:
Initiatiefvoorstel ‘Groene linten langs de Schie’