De Historische Vereniging Delfia Batavorum reikt jaarlijks de Le Comteprijs uit voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld. De commissie voor de Le Comteprijs beoordeelt de verfraaiingen, selecteert de nominaties en draagt deze voor aan het bestuur van Delfia Batavorum. Het bestuur kiest uit de nominaties de winnaar van de Le Comteprijs, en lezers van Delft op Zondag kiezen de winnaar van de Le Comte Publieksprijs. Je stem uitbrengen voor de publieksprijs kan tot uiterlijk zondag 11 mei door een mail te sturen aan redactie@delftopzondag.nl onder vermelding van ‘Le Comteprijs’.
De winnaars van de Le Comteprijs en de Le Comte Publieksprijs zullen worden bekendgemaakt op donderdag 15 mei 2025, tijdens een bijeenkomst van Delfia Batavorum waarbij ook het Historisch Jaarboek Delft wordt gepresenteerd.
De commissie heeft voor de prijs van 2024 in totaal elf kandidaten verzameld. Deze kandidaten zijn aangemeld of door de commissie zelf opgemerkt. De commissie heeft hieruit de volgende vijf nominaties voor de Le Comteprijs 2023 voorgedragen aan het bestuur van Delfia Batavorum:
HAYDNLAAN, MUURSCHILDERING OP KOPGEVEL FLATGEBOUW
De afgelopen jaren zijn in de Gilliswijk, een deel van de Buitenhof, al twee muurschilderingen aangebracht op flatgebouwen. In 2024 is er een derde schildering bijgekomen aan de Haydnlaan. Ze volgt op de schildering aan de Chopinlaan, een jaar eerder gerealiseerd en genomineerd voor de Le Comteprijs van 2023.
De muurschildering aan de Haydnlaan is, net als de eerdere, aangebracht op de blinde kopgevel van het flatgebouw. En evenals de vorige is ze een initiatief van de inmiddels bekende Stichting Canidream, die ook nu weer de kunstenaar BEYOND, alias Roelof Schierbeek, heeft ingeschakeld.
De titel van de schildering is ‘Cherished’ ofwel – ietsje vrij vertaald – ‘dat wat je koestert’. Ook deze keer hebben de buurtbewoners meegedacht over de onderwerpen en geholpen bij de uitvoering. De afbeelding is geïnspireerd door een samensmelting van bewonersverhalen, kunst in de openbare ruimte en collectiestukken van Museum Prinsenhof, dat dit samenwerkingsproject mee heeft gestimuleerd.
Genomineerde: Stichting Canidream
Ontwerp en uitvoering: BEYOND van Mural Kings

HOUTTUINEN, PLEININRICHTING VOOR HET HUIS VAN DELFT
Voor het Huis van Delft, dat dit jaar finaal zal worden opgeleverd, ligt aan de Houttuinen een pleinvormige ruimte tot aan het station Delft annex Stadskantoor. Deze tot voor kort nog als bouwterrein gebruikte plek kwam in 2024 vrij en heeft zijn definitieve inrichting gekregen.
Voor het ontwerp zijn groen en steen de twee leidende thema’s. Het plein is ingedeeld met enkele grote gemetselde plantenvakken, met eromheen en ertussen loopvlakken. Deze zijn bestraat met een afwisseling van klinkers in diverse legpatronen en kleine velden met blauwige kasseien. De brede gemetselde randen van de plantenvakken zijn op de juiste hoogte gemaakt om erop te kunnen zitten, zodat deze plek voor het Huis van Delft ook een verblijfs- en ontmoetingsruimte wordt – iets wat elders in de Spoorzone wel een gemis is! De onderste lagen baksteen zijn onder een hoek van 45 graden gelegd en vormen scherpe gekartelde randen. Deze ambachtelijke details zijn een mooie verfijning van de strakke, verspringende vlakverdeling die deze inrichting karakteriseert.
Genomineerde: Gemeente Delft, afdeling Ruimte Realisatie

VAN MIEREVELTLAAN 1, MUURSCHILDERING STREETART OP ZIJGEVEL VAN WONING
De blinde kopgevel van het huis aan de Van Miereveltlaan 1 is vorig jaar verrijkt met een grote, niet te missen muurschildering. Ze is aangebracht door Micha de Bie, op initiatief van de bewoners. De Bie is zo langzamerhand een bekende in Delft met dergelijke grote muurschilderingen. Die in de Kloksteeg is ook van zijn hand, evenals de enorme schildering op het hoge Hampshire-hotel, vlak bij deze woning. Het kunstwerk op het huis aan de Van Miereveltlaan is ontworpen met de inbreng van alle familieleden. Het is als het ware een collage van hun individuele onderwerpen, gedachten, liefhebberijen en dergelijke. Met de aangedragen elementen heeft de artiest een strakke, door de omtrek van het gevelvlak bepaalde compositie ontworpen, geïnspireerd door de zogenaamde ‘steampunk’-stijl. De strak omlijnde, helder gekleurde elementen doen ook sterk denken aan de stijl van zijn eerdere schildering op het hotel aan de overzijde van de Van Miereveltlaan.
Genomineerde: Familie De Boer – Van Doorninck
Ontwerp en uitvoering: Micha de Bie

LANGE GEER/ACHTEROM, RESTAURATIE VAN DE HOOGBRUG
De Hoogbrug is medio dit jaar weer geopend na een langdurige, maar noodzakelijke restauratie. Een belangrijke reden daarvoor was de slechte toestand van het metselwerk. Ook moest de brug met een betondek versterkt worden voor zwaar verkeer van de hulpdiensten. De Hoogbrug is uniek als de enige Delftse brug met een compleet laatmiddeleeuws gewelf, gemetseld uit blokken Belgische kalksteen. Waarschijnlijk is ze kort na 1450 gebouwd, wat blijkt uit een toen gebruikelijke bewerking van de blokken. Het gewelf is voorzichtig hersteld, maar toch moesten enkele gebroken blokken worden vervangen, waarvoor bijpassende natuursteen is gebruikt. De baksteen van de aansluitende kademuren is wel grotendeels vervangen, maar overal is nieuwe baksteen in dezelfde tint als de oude gebruikt. Met het nieuwe voegwerk tonen brug en kademuren als schoongemaakt, en komt het bijzondere natuursteengewelf beter uit. Door een slim ontwerp kon het betondek zeer dun gehouden worden, zodat de brug niet zichtbaar verhoogd is.
Genomineerde: Gemeente Delft, afdeling Ruimte Realisatie
De Hoogbrug
SPOORSINGEL 57, RESTAURATIE VAN HET PAND MET VROEGER KOETSHUIS
Het grote huis aan de Spoorsingel 57 is eind negentiende eeuw gebouwd als vrijstaand herenhuis met eigen koetshuis. De nieuwe eigenaren die het pand enkele jaren geleden kochten, startten met een interieurverbouwing, en al snel kwam ook de buitenzijde in beeld. De voorzijde van het pand is op hoog niveau hersteld, waarbij allerlei verdwenen historische onderdelen weer zijn teruggebracht. Bij het huis zelf zijn op de verdieping weer jaloeziekasten in de venstertoppen aangebracht, gekopieerd naar de oorspronkelijke kasten op de begane grond. Verder is de ondiepe tuin uit de bouwtijd gereconstrueerd, zodat er een groene, zachte overgang is naar de stenige Spoorsingel. Bij het koetshuis rechts is de jaren zeventig-pui beneden vervangen door een licht gekromde opening. Met de drie deuren daarin roept ze het beeld van het oorspronkelijke koetshuis op. De dakrand heeft weer een vrij hangende, decoratieve ‘windveer’ gekregen. Oude foto’s van de oorspronkelijke dakrand waren de aanstoot tot deze wat vrije reconstructie.
Genomineerde: Diekske van der Plas

Spoorsingel 57 koetshuis
Spoorsingel 57 voor de restauratie
Foto’s: Gertjan van der Harst en Gerrit Verhoeven